Tuesday, January 5, 2016

Kelebihan Biji Selasih (Chia Seeds)

Anda tentu pernah melihat biji warna hitam kecil yang dikelilingi warna putih. Biji selasih digunakan untuk campuran minuman contohnya seperti laicikang. Terdapat pelbagai khasiat pada biji selasih ini dari segi kesihatan dan kecantikan. Malahan, biji selasih juga mudah untuk didapati di kedai runcit yang berdekatan dengan harga yang murah. 

Walaupun terdapat pelbagai produk-produk di pasaran yang mudah untuk didapati untuk kesihatan dan kecantikan tapi ia kurang menarik perhatian saya sebab kosnya terlalu tinggi dan tidak memberi kesan untuk jangka masa panjang. Saya tidak suka makan ubat atau apa saja berkaitan ubat, saya lebih gemarkan makanan yang meningkatkan kesihatan saya. Jadi saya tidak perlu makan mengikut jadual saya boleh makan bila saya suka. hehe.Kelebihan Biji Selasih

1. Membekalkan tenaga

Biji selasih adalah salah satu sumber berasaskan tumbuhan terbaik yang mempunyai protein lengkap. The strontium dalam biji ini membantu menyerap protein dan menghasilkan tenaga yang tinggi. Selain itu, pelbagai vitamin dan mineral yang bekerja bersama-sama untuk membuat anda bertenaga sepanjang hari dan meningkatkan kadar metabolisme anda.


2. Memperbaiki penghadaman (digestion)

Serat tidak larut dalam biji selasih membantu makanan bergerak lancar melalui sistem penghadaman. Serat larut menyimpan kolon terhidrat dan memastikan penghadaman.

Di samping itu, biji selasih membantu dalam detoksifikasi dan penghapusan toksin berbahaya dari badan. 


3. Stabilkan tahap gula

Ia dapat melambatkan kesan gula pada sistem, jika dimakan. Biji selasih mewujudkan halangan fizikal antara karbohidrat dan enzim pencernaan yang memecahkan mereka, yang melambatkan penukaran karbohidrat kepada gula. Ini bermakna tenaga daripada makanan yang dilepaskan secara berterusan menyebabkan lebih daya tahan. Ini jelas memberikan manfaat yang besar kepada pesakit kencing manis khususnya. Di samping itu, ia juga boleh membantu mengurangkan lemak dan kolesterol dalam darah, sekali gus mengurangkan risiko masalah kardiovaskular.

4. Mengurangkan berat badan

Biji selasih yang tinggi serat bertukar menjadi gel apabila terdedah kepada air, meningkat dari segi saiz dan berat. Ini membantu menjaga perut anda sentiasa penuh, sekali gus menyekat selera makan anda.

Lebih-lebih lagi, protein dalam biji chia juga membantu mengurangkan selera makan dan pengambilan makanan. Selera dan dikawal boleh membantu banyak dengan usaha penurunan berat badan anda. Di samping itu, protein dan lemak asid dalam biji selasih membantu meningkatkan metabolisme dan menggalakkan jisim otot tanpa lemak.


5. Merawat Anemia (Kekurangan darah merah)


Anemia adalah suatu keadaan di mana badan tidak mempunyai cukup sel-sel darah merah untuk membawa oksigen yang mencukupi kepada tisu, menyebabkan keletihan dan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Ia boleh disebabkan oleh pelbagai sebab biasanya kekurangan zat besi. Anda boleh merawat anemia dengan biji selasih yang nutrisi kuasa besar  dan penuh dengan zat besi.

Di samping itu,  membantu membersihkan badan dan menambah sel darah merah.

6. Melambatkan proses penuaan

Biji selasih juga merupakan makanan anti-penuaan yang sangat baik. Ia membantu mengekalkan kulit yang cantik, rambut dan kuku. Sebagai tinggi dalam ciri-ciri antioksidan, biji selasih membantu melawan radikal bebas, yang seterusnya membantu mencegah penuaan pra-matang.

Lebih-lebih lagi, omega-3 asid lemak dalam biji selasih membantu merawat beberapa isu kulit seperti kedut dan tompok penuaan, mengekalkan kulit yang lembap dan menggalakkan penyembuhan luka.


Dengan itu, biji selasih boleh dimakan dengan pelbagai cara seperti laicikang, campur dengan air sarsi, puding, smoothie , dan lain-lain lagi. Selain itu, biji selasih boleh dicampur dengan biji kembang semangkuk dan getah anggur untuk sejukkan badan untuk sejukkan badan sesuai untuk cuaca kita yang semakin panas.