Friday, June 29, 2012

LEGEND: Adakah Zulkarnain dan Alexander the Great orang yang sama?


  •  Zulkarnain bermaksud 'Dia yang berbentuk Dua' merujuk kepada dunia barat dan timur.
  • Tokoh yang disebutkan di dalam Quran menyatakan beliau sebagai pemerintah yang hebat dan adil yang membina tembok pengantara yakjuj dan makjuj dari menyerang orang yang dibarat.
  • Segala-gala persoalan telah terjawab melalui Surah Kahfi yang diturunkan wahyu kepada Nabi Muhammad s.a.w.
  •  Beliau menguasai ilmu dan teknologi canggih kalau tak bagaimana la dia nak bina tembok sekuat itu. Kalau tidak ada ilmu-ilmu sebegini mustahil bukan?
  • Menurut kajian ilmu dan sarjana Islam terdapat bukti perbezaan antara Iskandar Agung dan Zulkarnain iaitu Iskandar sendiri sering berpesta arak dan juga mempunyai seorang lelaki, Haphaeston sebagai kekasihnya. (Nampak sangat mereka dua orang yang berbeza sebab Iskandar Agung itu gay kot. Mungkin ada benar mungkin tidak.)
Antara tafsir surah al-Kahfi:
84 - Sesungguhnya kami telah memberikan kepadanya kekuasaan memerintah dibumi dan kami beri kepadanya jalan bagi menjayakan tiap-tiap sesuatu yang diperlukan.

Terlalu banyak sejarah tentang Zulkarnain yang dicatatkan. Cara beliau menakhluk dunia barat dan timur itu sesuatu bukti yang menakjubkan. Kepimpinan beliau patut kita dijadikan contoh. Menurut sumber, Zulkarnain tercatat dalam sejarah bangsa Melayu dan dikukuhkan lagi dengan bukti dalam Manuskrip Undang-Undang Kedah.

Sumber Rujukan:
  1. WiKipedia
  2. sejarahnagarakedah
  3. asraffayob
  4. Alexander the Great