Monday, December 5, 2011

Pemimpin Politik Wanita Cantik Di Dunia

1. Nurul Izzah Anwar, Malaysia
Nurul Izzah telah dipilih oleh Parti Keadilan Rakyat untuk bertanding di kawasan Parlimen Lembah Pantai menentang Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (Barisan Nasional) dan calon bebas N. Periasamy dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008. Beliau memenangi kerusi itu dengan mendapat 21,728 undi berbanding calon BN 18,833 undi dan calon bebas 489 undi dan menyandang kerusi tersebut hinggan kini.

2. Orly Levy , Israel
 Orly Levy (lahir pada 11 November 1973) adalah seorang ahli politik Israel yang masa ini merupakan anggota Knesset untuk Yisrael Beiteinu. Dia sebelumnya bekerja sebagai host dan model televisyen.


3. Anna-Maria Galojan, Estonia
Anna-Maria Galojan adalah salah ahli politik yang paling popular dan tokoh masyarakat di Estonia yang selalu mendapat liputan media. Galojan adalah kombinasi dari kecantikan, fashion, dan gaya. Dia telah mencuba diri dalam industri filem akhir-akhir ini membintangi filem oleh penerbit Estonia Toomas Verrev. Ketika dituduh mencuri wang dari Estonia Gerakan Eropah, dia protes dengan tampil telanjang di cover majalah Playboy.

4. Alina Kabaeva, 27, Russia 
Alina Kabaeva adalah bekas ahli gymnast yang paling berjaya di Rusia. Dia telah memenangi 18 pingat di Kejohanan Dunia, 2 pingat Sukan Olimpik dan 25 pingat Kejohanan Eropah. Dia bersara pada tahun 2007 dan memasuki Parlimen Rusia sebagai ahli parti pro-Putin. Ada khabar angin yang mengatakan Perdana Menteri akan meninggalkan isterinya untuk menikahi Ana, namun kenyataan itu ditolak oleh mereka berdua.

5. Mara Rosaria Carfagna, 35, Italy
 "Mara La Bella" adalah Minister for Equal Opportunity of Italy. Pernah menjadi model dan showgirl. Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi pernah berkata: "Jika saya belum berkahwin saya akan menikahinya secepatnya".


6. Yuri Fujikawa, 29, Japan
 Yuri Fujikawa adalah seorang ahli politik tempatan di Kota Hachinohe, Wilayah Aomori. Dia masih bekerja sebagai model hingga kini disamping tugas sebagai ahli politik. Ada beberapa kontroversi mengenainya bukan kerana kecantikannya tapi kerana bintang filem lucah menggunakan namanya.

 
7. Julia Bonk , Germany 
 Julia Bonk (lahir 29 April 1986 di Burg bei Magdeburg, Jerman Timur) adalah ahli politik Parti Kiri dalam Landtag dari Saxony. Terpilih pada usia 18, ia menjadi ahli termuda parlimen di Jerman

*Wah ada jugak pemimpin wanita yang cantik-cantik rupanya.