Tuesday, November 27, 2012

Is personal development important?

Dah lama rasanya aku tak update. Bukan rasa lagi kot. Sekarang memang dah jarang-jarang aku update. Sebab kebizian ok sibuk dalam hidup walaupun taklah sesibuk mana pon. Tapi ayat tu nak jugak lebih. hehe.


Tetiba terfikir mengenai personaliti individu atau seseorang. Apakah yang dimaksudkan dengan personaliti? Menurut Mr. Wikipedia kita ini.

"Personaliti atau keperibadian merupakan satu cabang psikologi yang mengkaji keperibadian dan proses individu lain yang menjadikan kita manusia. Antara definisi yang lain merujuk kepada sesuatu kualiti atau keadaan yang terdapat atau sedia wujud di dalam seseorang individu untuk individu tersebut menggelar dirinya sebagai seorang insan."
Mu pilih lah yang mana satu yang mu suka

Ok. Sekarang semua orang faham apa yang dimaksudkan personaliti aka keperibadian aka akhlak. Saja memandai tambah sendiri. hehe.

Bagi aku nak membentuk atau mencari personaliti yang bersesuaian dengan diri sendiri sangat-sangat susah kot. Kadang-kadang aku sendiri pun keliru yang mana satu identiti diri sendiri yang sesuai. Tapi identiti sponge bob tak boleh buang dah kot. seperti kau yang teristimewa tu haa. haha .Melalui pengalaman sendiri dan segala nasihat-nasihat dari sifu-sifu cara yang mudah untuk mencari personaliti yang sesuai adalah belajar mengenali diri sendiri dahulu kerna ia sangat berkesan! Bukan nak promosi product eh.

Kesian. haha. Haish Tak bek gelak kat org. 
Mempunyai personaliti yang kuat sangat penting untuk individu. Ia menunjukkan keperibadian seseorang. Bukan apa walaupun orang putih A kata "Don't judge by the books it's cover" tapi kekadang orang putih B kata "First Impression is important". Kalau dah ada karakter yang bagus, orang pon pandang kita macam bagus. Walaupun tak bagus mana pon. hehe. Jangan mara. Hidup kena garau senda. 

Bak kata Martin Luther King Jr. "Intelligence plus character-that is the goal of true education"
Haa. nih tak taw lah masalah pa nih. 
Kesian gak ngan dia nih pon. haha. ;=)