Thursday, July 5, 2012

Fixed Gear Bike for fitness

Abaikan background. hehe. Sekadar perhiasan.

Apa itu fixed gear bike? Basikal gear yang tetap tak macam basikal biasa ada gear boleh ubah-ubah. Beza kalau kayuh fixed gear bike lagi penat berbanding kayuh basikal biasa macam mountain bike. Fixed gear tidak ada break. Jangan kayuh laju-laju kalau tak dapat nak agak sebab nanti bahaya sebab tidak ada break. Basikal akan berhenti dengan perlahan-lahan. Tapi basikal aku ada break sebab time beli memang dah ada pun. Tapi break dia tak adalah mencengkam tahap basikal biasa. Bolehlah kalau lepas break mesti basikal jalan kalau dia tak benti lagi.

Basikal inilah aku gunakan untuk fitness. Basikal ini jugaklah peneman dikala aku membawa diri pergi. Lerun sekarang pun dah tak kuar basikal fixie sebab trend. Fixie kaler striking yang terang-terang tu masih berada di pasaran. Custom made fixie pun ada tapi mahal ada yang mencapai RM1000.

Sponsored by Lerun