Saturday, March 17, 2012

"What goes around will come around"

Masa kita di bawah tidak ada siapa pun kisah. Macam kain buruk ja. Sebelah mata pun tak pandang. Tak heran pon. Tapi bila kita di atas segala-galanya jadik berubah everything change. Semua orang ambik kisah. Tak pernah ambik berat pun ambik berat. Tak pernah bodek pun nak bodek. Tak pernah ada time kita susah pun tetiba aja muncul dan cuba ambik kesempatan. Tak pernah teringin nak ada di sisi kita pun tetiba teringin nak ada kat sisi kita. Orang tak pernah suka kita pun akan suka kita.

Inilah kehidupan. "What goes around will come around". Hidup ibarat roda. Sebab itu kita kena "duduk sama rendah, berdiri sama tinggi". Jangan main-main dengan pepatah melayu.

Di antara mereka bukan semua tak baik bukan semua baik. Tapi aku tak layak untuk judging semua orang. Di antara mereka ada yang boleh percaya ada yang tak boleh percaya. Orang ingat aku tak tahu apa-apa. Steve Job pun pesan "stay hungry stay foolish". Bila situasi ini berlaku kita akan kenal siapa setiap dari mereka yang akan berada di sisi kita. 

Kalau kita nampak bodoh kita akan kenal orang yang berada di sisi kita ataupun di sekililing kita. Hidup di dunia ini hanya sementara saja. Kita akan jumpa di antara manusia dan bertopengkan manusia "fake".