Tuesday, February 7, 2012

Tak Semestinya Kottt

Ilmu merangkami perkara yang sangat luas. Ada ilmu agama, ada ilmu academic, ilmu dunia, etc. Nak buat ayaq Milo pun ilmu jugak woo. Belajar masak-masak pun ilmu jugak wooo. hehe
Bila aku state ilmu aka knowledge ramai orang akan keliru. Ramai orang akan salah sangka kot. Pastu mula la perasan kita ni nak memperendahkan dia. Perah santan!!
Tak semestinya tidak ada degree, master atau Phd dia tak pandai. Ilmu lain tak tanya lagi tu ntah-ntah dia ada ilmu batin. haha. siapa tau? Aku sendiri pun ada ja certificate degree tapi banyak hal aku tak tau. Aku belajar ja di universiti tapi ilmu lain-lain contoh ilmu agama dan dunia. Tak tau apa-apa pun. Ntah la aku rasa tak cukup apa yang ada bukan tak bersyukur tapi ntah la. hehe
Tak semestinya dia tidak masuk universiti, tak masuk sekolah, sekadar spm sahaja. Tak semestinya dia tak pandai kot. Orang selalu salah faham bila bicara tentang ilmu mesti akan fikir universiti dan sekolah. Itu hanya sebahagian dari ilmu yang wujud kat bumi nih. Terlalu banyak la ilmu aku pun tak mampu nak senarai.

Bukan apa orang selalu salah faham bila ingat dah habis sekolah habis belajar di universiti. Dia tak perlu belajar dah sebab dah cukup ilmu. Aku sendiri pun faham macam tu sebab ini menjadi satu culture, kebiasaan dan ikutan. Tapi itu dulu sekarang tidak lagi. Aku dah tak boleh terima semua ini. 

Mungkin sistem education dan mass media mengajar kita macam ni. Mungkin. I hate this system education! ntah la kalau orang lain tapi saya tidak suka. Fokus pun 5 minit ja macam mana nak tunggu sampai sejam dua jam. haha. memang tak la. Dreaming ja nanti. Pen jatuh la. semua jatuh. haha!

Kalau ada terkasar bahasa sorry. naik lorry. mak saya masak kari. hehe.