Tuesday, January 31, 2012

Life is A Race

Hidup berlumba-lumba. Aku tak tau orang lain tapi aku penat laaaa hidup berlumba-lumba nih in the end aku tak tau pun kenapa aku pulun berlumba da la tak dapat apa-apa sebab terlalu fokus kepada perlumbaan itu sebab ikut orang. Orang kata jangan ikut sangat tapi orang yang nasihat pun ikut sama. erhmmm....Tidak bermakna aku tidak suka berlumba aku tidak ingin ada pencapaian langsung. Cuma BUKAN STYLE SAYA MACAM ITU.

Aku tengok banyak jenis perlumbaan disekeliling aku. Race siapa paling kaya tapi tak tahu kenapa untuk kaya sekadar faham ada duit mewah dan segala-galanya. Yakah? Tak kot. Lagik kaya lagi tinggi expenses, lagi tinggi income lagik tinggi profit lagik tinggi risk, segala-galanya tinggi, tanggungjawab pun besar. haaaa bukan best pun. Race in academic. Berlumba-lumba untuk dapat siapa no 1. Siapa yang paling pandai. Bagus berlumba-lumba untuk motivasi tak cakap pun salah terpulang kepada individu itu sendiri la. Tapi at last buat apa berlumba tapi TAK FAHAM SATU PONG. Cuba baca perlumbaan kedua dan ambik cerita tersebut sebagai teladan. Jangan sangka dia no 1 dalam kelas dia akan berjaya suatu hari nanti. Tapi tak semua orang macam ini. Aku tak kata semua kalau pun jumlah mereka terlalu sedikit. 

Perlu kan bukti? banyak bukti tengok orang terkaya di dunia cukup la. Bukti ini tidak bermakna aku mengangkat atau mengagungkan mereka nanti orang salah faham pulak. Ini hanya sekadar contoh mereka melakukan sesuatu dan cuba untuk melakukan kebaikan walaupun tak dapat buat perfect at least try. Tengok buat apa race buat penat ja. At last kena mula lain lagik. Sebab kena tipu dengan dunia. 

Bagi aku
"Life is game you know the rule you know how to play well. Just read the 'manual' and understand it well. You could survive in this world."

Main 'game dunia' dengan xbox game, pc game memang tak sama. haha lain la kot. haha. 
World game very difficult but if you know how to play with the rule n rule the game. This is it. Maybe "you'll da winner for the game or you are the conqueror"